JULIOL 2021

TOUS impulsa la seva transformació en un any marcat per la pandèmia


TOUS impulsa la seva transformació en un any marcat per la pandèmia

La companyia va tancar l'exercici 2020 amb una facturació de 280 milions d'euros en un exercici en què es va veure obligada a tancar les seves botigues durant el 35% del temps.

Aquesta xifra està purament condicionada per l'impacte de la crisi de la COVID, que va afectar significativament les vendes del primer semestre, i que TOUS va aconseguir revertir durant la segona meitat de l'any.

La firma joiera ha impulsat la digitalització del seu negoci i ha iniciat un procés de transformació per enfortir la seva competitivitat, amb una inversió de més de 22 milions d'euros durant l'exercici.

TOUS, la marca espanyola de joieria i accessoris líder en el segment del luxe assequible, ha tancat un exercici 2020 inevitablement marcat per l'efecte de la pandèmia, que va afectar l'economia i el consum en general i, particularment, el sector retail

L'escenari absolutament excepcional que es va viure el 2020 va obligar la companyia a tancar les seves botigues durant el 35% de l'any, de fet, durant aproximadament dos mesos van estar tancats gairebé tots els punts de venda d’arreu del món. No obstant això, la facturació de TOUS va disminuir per sota d'aquesta xifra, un 29% respecte al 2019, situant-se en 280 milions d'euros.

L’any que TOUS celebrava el seu Centenari, la firma joiera va dur a terme algunes accions emblemàtiques per poder compartir amb la seva comunitat, clients i equips, el significat de fer 100 anys d'història, malgrat tots els reptes que l'any va implicar a tots els nivells. El 2020 va accelerar també algunes decisions estratègiques, reforçant la seva aposta per la innovació, digitalització i transformació, així com la seva activitat en retail, especialment amb l'adquisició del negoci a Polònia, capítols als quals ha dedicat una inversió de més de 22 milions d'euros. En aquest sentit, en els últims mesos la companyia ha decidit posar el focus en un procés de transformació transversal, que renovi les dinàmiques establertes innovant per definir els pilars de la competitivitat i el creixement a mitjà termini, una iniciativa denominada TOUS Next.

Totes les situacions extraordinàries i l'alentiment sense precedents de les economies on TOUS és present han portat la firma joiera a obtenir un resultat negatiu de 10,8 milions d'euros en el passat exercici, que es limita a un 3,8% de la facturació. Aquesta xifra total respon principalment a l’efecte de l'inici de la crisi, marcat pels efectes sobre l'activitat econòmica de la declaració de l'estat d'alarma a Espanya i mesures similars de limitació de mobilitat en diversos països durant els primers mesos de l'any. De fet, durant el segon semestre del 2020, la solidesa del model de negoci i l'estratègia de TOUS van fer que aquesta dinàmica canviés i obtingués resultats positius, una tendència que s'ha consolidat el 2021.

TOUS considera aquests resultats un fet merament conjuntural i aïllat en el temps. I és que, en una situació d'extrema complexitat, la companyia ha tancat l'exercici amb una posició de liquiditat molt saludable, una posició neta de caixa excepcionalment sana –un 25% superior a la del 2019– i una estructura de costos més eficient.

El Conseller Delegat de TOUS, Carles Soler-Duffo, ha assenyalat: "Les dificultats que ens ha presentat el 2020 ens han posat en un escenari sense precedents en el qual TOUS ha demostrat la solidesa del negoci, amb uns resultats en línia amb la situació. La nostra solidesa, adaptabilitat, rapidesa i agilitat han estat clau per resistir, consolidar i afrontar el futur de forma molt positiva, deixant enrere l'any més excepcional de la història a nivell mundial ". 

 

Digitalització i altres decisions estratègiques

Un altre fet destacable durant el passat any va ser la decidida aposta de TOUS per adaptar el seu model als canvis socials fomentant el canal online. S'ha treballat la funcionalitat de la pàgina web, s'ha implementat la cita online i s'ha desenvolupat un servei d'atenció i noves formes de respondre, a distància, a les necessitats dels clients. A més, s'ha incrementat la rapidesa del servei de lliurament en les seves diferents modalitats.

Aquestes decisions han portat TOUS a registrar un increment del 72% de l'ecommerce, que ha passat de representar el 8% de la facturació de la companyia el 2019 al 20% el 2020, convertint-se en el tercer mercat de la firma, després d'Espanya i Mèxic.

Així mateix, la companyia ha accelerat decisions estratègiques -ja contemplades el 2019- per adaptar el negoci i focalitzar-se en aquelles àrees i regions que ja estaven previstes i que permetran que TOUS senti les bases per al creixement a llarg termini. En aquesta línia, la firma joiera se centrarà en 45 països, a fi de comptar amb una xarxa sòlida i enfocada al futur, amb l'objectiu d'oferir la mateixa experiència TOUS a tots els clients d’arreu del món, prioritzant l'excel·lència de servei i la proximitat amb el consumidor. En aquest context, la companyia ha integrat, com a part de la seva gestió directa, el negoci de Polònia, format per 46 botigues i un equip de 190 persones.

 

TOUS Next: La transformació, la palanca del negoci del futur

La inversió en transformació iniciada el 2020 s'ha vist culminada el 2021 amb un projecte de transformació transversal que definirà els fonaments per a la competitivitat i creixement a futur de l'organització. TOUS Next és el nom de la iniciativa amb què la companyia vol estar més a prop dels consumidors i de la societat, a través d'una manera de treballar més àgil, digital i eficaç, i mantenir el lideratge al segment del luxe assequible.

El projecte es basa en tres eixos: el focus en el client i la digitalització, l'impuls de la responsabilitat i la sostenibilitat, i la revisió dels processos per aconseguir la màxima eficiència i agilitat.

La presidenta de TOUS, Alba Tous, ha destacat sobre TOUS Next: "Com a companyia centenària, sempre hem sabut adaptar-nos a les demandes del mercat i dels nostres clients, que són el nostre pilar central. Amb TOUS Next donem continuïtat a aquesta filosofia, amb un projecte de transformació global i holística: una decisió valenta per continuar innovant i situar-nos a prop del consumidor i en la qual seran fonamentals el talent i l’aportació de tots els nostres empleats".