GENER 2020

El sector de la joieria dona suport en bloc a TOUS


El sector de la joieria dona suport en bloc a TOUS
Manifesten la seva preocupació per la confusió que la campanya mediàtica està ocasionant al consumidor. 
 
El sector de la joieria a Espanya està preocupat per la confusió que la campanya mediàtica està generant al consumidor. Així ho han transmès lesorganitzacions més representatives de la indústria i del comerç joier il’Associació Espanyola de Joiers, representant en l’àmbit estatal. El mil·lenari ofici de la joieria, amb els elevats estàndards de certificació i qualitat als quals està sotmès el sector, cal no banalitzar-lo públicament i tampoc confondre’l amb altres negocis com elde la bijuteria. De fet, a diferència del que passa a la bijuteria, la legislació estatal sobre metalls preciosos ofereix la màxima protecció al consumidor. D’una banda, estableix una xarxa de Laboratoris de les Administracions Públiques que, prèvia anàlisi, certifiquen mitjançant contrast –una marca de garantia de l’Estat– la proporció de metall preciós de la peça. Aquesta certificació sempre es fa abans que les joies es comercialitzin. De l’altra, permet que l’Estat controli la quantitat de metall preciós que es fabrica i es ven dins de les seves fronteres, de manera que en cap cas no és possible vendre una peça de bijuteria com a joia ni una joia com a peça de bijuteria. D’aquesta manera, el consumidor està fortament protegit per la llei i les autoritats competents. 
 
Les joies d’or i plata de la firma espanyola són sempre de primera llei,compleixen estàndards internacionals i estan degudament certificades i contrastades per laboratoris oficials independents acreditats per l’ENAC(Entitat Nacional d’Acreditació) i, per tant, per la legislació espanyola. No obstant això, la denúncia presentada davant l’Audiència Nacional està generant confusió entre l’opinió pública perquè se circumscriu a la tècnica de l’electroconformació, una tecnologia que TOUS utilitza des de fa més de 25 anys per fabricar peces de diverses formes i mides amb majors volums però que alhora són lleugeres i sense gaires soldadures, de manera que ofereixen una més àmplia gamma i varietat de productes als consumidors.  
 
L’electroconformació és una tecnologia avalada per tots els òrgans tècnics de l’Administració Pública que s’utilitza per al 10 % de la producció total de TOUS. El 90 % restant està realitzada mitjançant les mil·lenàries tècniques de fosa i estampació artesanal. Exactament, de 4 milions de joies, 400.000 es fabriquen amb electroconformació i, d’aquestes, 240.000 són de plata de primera llei i 160.000 d’or de primera llei. El nucli no metàl·lic actua com a suport perquè confereix estabilitat i durabilitat a la joia, i mai com a farciment, i està present en les peces de plata elaborades amb electroconformació, ja que es tracta d’un metall preciós menys sòlid i més vulnerable al desgast per ús, fregament o cops. 
 
L’electroconformació consisteix a crear peces de fins a 200 micres de gruix en or i 400 micres de gruix en plata, mitjançant un complex procésd’electròlisi que diposita les partícules de metall sobre una base. Perdur a terme l’electroconformació, cal crear estructures amb totes les peces base que se submergeixen a les cubetes. El procés químic és el mateix que per a les joies banyades d’or de 18 quirats sobre plata de primera llei, però gràcies a l’electroconformació s’aconsegueix un gruix100 vegades més gran. Això fa que el temps de processament també sigui més elevat, de fins a 15 hores davant dels 30 minuts que requereix la tècnica de recobriment estàndard. 
 
La tecnologia s’implementa al centre productiu de Sabadell, la major en joieria de tota Espanya. Amb una inversió de 5 milions d’euros i 3.700 metres quadrats, actualment dona feina a 85 professionals i incorpora els últims avenços en recuperació de residus i gestió mediambiental. La fàbrica es troba a menys de mitja hora del centre de R+D+I de TOUS, a Manresa, cosa que permet estar contínuament invertint en noves tecnologies. 
 
La companyia vol traslladar als consumidors els missatges següents: 
 
- TOUS compleix tots els estàndards mundials de certificació de metalls preciosos de primera llei. 
- Tots els productes de la marca estan certificats per la legislació espanyola a través dels laboratoris designats per l’Administració Pública, oficials o autoritzats i, a més, acreditats per l’ENAC (EntitatNacional d’Acreditació), que avalen l’electroconformació com una tecnologia més que permet elaborar joies de diverses formes i mides, lleugeres i sense gaires soldadures. 
- A TOUS totes les joies d’or i plata són sempre de primera llei. 
- TOUS és una joieria d’artesania industrial que dona feina a més de 4.000 professionals i aquest any celebra 100 anys d’història amb la presència a 54 països i més de 700 botigues. No és possible fer 100 anyssense honestedat, esforç i treball ben fet de totes les persones que treballen a TOUS. 
- TOUS lidera el projecte d’Escola TOUS de Joieria i Oficis Artesans, ones formen en l’ofici de joier joves aprenents de tot el món des del ferm compromís amb l’ofici de la joieria. 
- La companyia agraeix les mostres de suport de les organitzacions representatives del sector i de l’Associació Espanyola de Joiers en l’àmbit estatal. 
- La companyia agraeix la fidelitat als seus consumidors i les múltiplesmostres de suport rebudes i recorda que el seu servei d’atenció al client i les seves botigues estan a disposició del client per resoldre qualsevol dubte.