FEBRER 2022

TOUS incrementa un 37% la seva facturació el 2021 i recupera els nivells prepandèmia un any abans del previst


TOUS incrementa un 37% la seva facturació el 2021 i recupera els nivells prepandèmia un any abans del previst

La companyia assoleix un volum de negoci de 384 milions d’euros, recupera els nivells precovid, i afronta el 2022 amb un gran potencial de creixement.

El 2021 ha estat marcat per un profund exercici de transformació al voltant del projecte TOUS Next, fet que ha generat uns excel·lents resultats a nivell de competitivitat i creixement per part de l'empresa joiera.

Durant l'any, TOUS ha realitzat una aposta per la innovació i la creativitat, i ha impulsat projectes de la talla de SUOT STUDIO, un projecte de joieria experimental.

TOUS, la firma espanyola dedicada al negoci de la joieria des del 1920, ha tornat a observar un fort creixement del seu negoci durant el 2021, amb una facturació de 384 milions d'euros, que representa un increment del 37% respecte a la xifra del 2020, que se situava en més de 280 milions d'euros.

Aquestes xifres permeten a la companyia recuperar els nivells prepandèmics un any abans del previst, demostrant un cop més la solidesa del seu negoci i la seva capacitat de resiliència. La recuperació del ritme de vendes s'ha produït de manera progressiva durant l'exercici; els últims set mesos s’ha aconseguit el nivell més elevat de negoci, fins i tot per sobre del 2019, una tendència que es manté el 2022.

I és que l'exercici ha estat encara condicionat per les restriccions derivades de l'escenari pandèmic, així com per la reducció del perímetre comercial que TOUS va escometre per decisions estratègiques. Prenent les xifres comparables pel que fa a mercats, botigues existents i capacitat d'obertura dels establiments a causa del context Covid, la fortalesa de la companyia hauria permès consolidar unes vendes un 12% superiors a l'exercici 2019. 

El Conseller Delegat de TOUS, Carlos Soler-Duffo, remarca que “més important encara que el creixement de les vendes durant el 2021 és l'exercici de revisió estratègica i transformació que hem iniciat els dos darrers anys. L'impacte d'aquesta transformació ens ha portat a recuperar els nivells de vendes previs a la pandèmia un any abans del previst, i es deixarà sentir de manera molt positiva als resultats dels propers exercicis".

Durant el 2021 TOUS ha mantingut la seva aposta per la digitalització com a clau per evolucionar d'un model basat en el comerç tradicional a un model omnicanal, centrat en el client final. Tant és així que el pes del negoci digital dins del total, que va augmentar de manera exponencial amb l'impacte de la pandèmia, ha superat el ritme de creixement del passat exercici i s'ha consolidat ja com una realitat estable el 2021.

A més, durant l’exercici la companyia ha consolidat la seva distribució internacional centrant-se en 46  països i ha reforçat una sòlida xarxa de botigues en aquelles àrees i regions que projecten un bon creixement i consolidació de projecte a llarg termini. Després d'aquest exercici, TOUS va finalitzar l'any amb un total de 703 botigues a tot el món, en línia amb l'exercici anterior.

TOUS compta actualment amb més de quatre mil col·laboradors que treballen la marca arreu del món, distribuïts entre la seva xarxa de botigues i equips corporatius globals, fet que permet adaptar l'estratègia global al consumidor local.

 

Aposta digital i consolidació de l'e-commerce

El negoci digital ha continuat creixent durant l'any a un ritme del 30%, un camí que ja es va iniciar el 2020 i que ha suposat duplicar les vendes digitals respecte als nivells del 2019. En aquest exercici s'ha consolidat el pes de les vendes en línia respecte el total per sobre del 20% en sana convivència amb la digitalització de les botigues. TOUS ja opera amb comerç electrònic a un total de 26 països.

A més, durant el 2021 s'han dut a terme alguns projectes clau que inclouen la implementació d'un nou model de relació amb el client mitjançant un nou CRM, la creació d'una nova àrea de Data Intelligence o l'ús de la plataforma de Salesforce per cobrir diferents processos de negoci. El treball realitzat per fer evolucionar el model tradicional de botiga a un model totalment omnicanal ha estat reconegut amb un SAP Quality Award a la categoria d'innovació.

Durant l'exercici també s'ha consolidat el "hub digital", un centre que la marca va crear a la ciutat de Barcelona el 2019, on hi treballa un equip transversal, i que té l'objectiu d'atreure talent digital i desenvolupar nous projectes innovadors de la mà de les noves tecnologies.

 

TOUS Next i la transformació com a palanca de creixement

A TOUS, l'exercici 2021 ha estat marcat per la transformació: durant l'any la firma va emprendre un projecte transversal que ha definit els fonaments per a la competitivitat i el creixement en el futur de l'organització. TOUS Next, el nom d'aquesta iniciativa, ha generat uns excel·lents resultats per sobre de les previsions, a través d'una forma de treball més àgil, digital i eficaç.

En paraules de la presidenta de TOUS, Alba Tous, “hem iniciat el nostre segon segle de vida amb un any realment excepcional, establint les bases per a un creixement sòlid a llarg termini, amb una profunda transformació que ha involucrat totes les àrees de la companyia de manera transversal.”

En el marc d'aquest procés de transformació, la companyia ha reforçat el seu equip amb la incorporació d'Alu Rodríguez, Chief Transformation Officer (CTO) i Chief Information Officer (CIO), que s'ha integrat al Comex i reporta directament al CEO. Alu impulsa projectes transversals dins de la firma joiera, entre els quals destaquen la personalització de l'experiència del consumidor, la digitalització de les botigues i l'automatització de processos, entre d'altres. Seguint sempre els tres eixos de TOUS Next: el focus en el client i la digitalització, l'impuls de la responsabilitat i la sostenibilitat i la revisió dels processos per tal d'aconseguir la màxima eficiència i agilitat.

La voluntat de transformació i anticipació al futur del negoci també es plasmen en el procés de remodelació de la seu central, un projecte pioner que situa el talent al centre i que proposa afavorir les sinergies entre els diferents equips mitjançant una gestió centralitzada i més àgil. Amb aquest objectiu, la companyia ha renovat completament els espais de treball segons criteris d'energia, com el Feng Shui, la neuroarquitectura i la biofília, que fomenten la creativitat, la inspiració, la innovació, la salut i la vitalitat de les persones.

La remodelació de les instal·lacions corporatives també ha contemplat una reformulació de la gestió logística de la companyia, que s'ha unificat en un únic centre de treball, i que ha permès la introducció de nous sistemes, i ha dotat el centre d'un caràcter totalment omnicanal, amb una gestió unificada de l'estoc. Aquesta transformació permet afrontar de manera orgànica el dia a dia i les grans campanyes plantejades a nivell retail, i fa que el centre logístic tingui la capacitat per rebre, emmagatzemar i enviar més de 7 milions de productes anuals, i distribuir des de Manresa totes les categories a tots els punts de venda.

El nou model organitzatiu també contempla noves unitats de treball que serveixen de palanca en el procés de digitalització de l'empresa i que fomenten l'aposta pel talent més innovador i creatiu per part de la firma.

 

Creativitat i innovació, eixos de la connexió amb el consumidor

L'exploració de nous territoris també s'ha aplicat a l'àmbit del disseny, el màrqueting i la comunicació, amb noves iniciatives que tenen com a pilars les dades i la creativitat i que han gaudit de gran èxit i reconeixement.

Grup TOUS ha impulsat SUOT STUDIO, un projecte de joieria experimental encapçalat per Marta Tous, que té com a objectiu fomentar la llibertat creativa i explorar nous camins al món de la joieria. El projecte vol connectar l'experiència i la tradició artesana amb la creativitat per establir noves sinergies, i implementar tots els processos d'innovació joiera que es desenvolupen al si del Grup TOUS. D´aquesta manera, SUOT STUDIO crea una proposta joiera de disseny contemporani d'alts estàndards de qualitat mitjançant la joieria experimental, que busca captar l'atenció d'un públic potencial creatiu i innovador.

En paral·lel, TOUS ha posat en marxa una nova unitat de treball, Content Factory. Es tracta del nou estudi fotogràfic intern de TOUS, que té com a objectiu donar resposta a l'elevat volum de material audiovisual generat per la marca mitjançant processos flexibles i eficients i permet crear un gran arxiu audiovisual de TOUS, així com aportar més valor als recursos gràfics.

A l'àmbit del màrqueting i la comunicació, la companyia està segura de tenir una proposta molt atractiva al mercat i ha realitzat una important aposta per seguir apropant-se al consumidor amb campanyes innovadores com ara MADE OF TOUS, que ha destacat per la seva enorme visibilitat durant el mes de desembre. A més, la firma joiera, pionera en les estratègies de prescriptors, ha consolidat la seva col·laboració amb Eugenia Martínez de Irujo i Tamara Falcó, així com d'altres figures internacionals com ara la cantant Belinda a Mèxic o l'actriu Elizaveta Boïarskaïa a Rússia, i ha incorporat nous noms com Aitana, Sara Sálamo i Alba Galocha, entre d'altres, que connecten amb targets estratègics per a la companyia.

 

TOUS avança en el compromís amb la sostenibilitat i amb l'ofici de joier

Aquest 2021 TOUS ha creat la Comissió Delegada del Consell d'Administració per a Sostenibilitat. D'aquesta manera la companyia reforça el seu compromís. Així mateix, ha continuat actuant de manera compromesa a través de col·laboracions i altres accions d'impacte social.

En termes de producte és rellevant destacar la segona col·lecció realitzada en col·laboració amb Tracemark, companyia pionera per tal de garantir la traçabilitat completa de les joies, i que treballa amb empreses certificades per la RJC (Responsible Jewellery Council), una certificació que TOUS va obtenir el 2020.

A l'àmbit de l'ofici de joier, l'Escola TOUS de Joieria i Oficis Artesans, el projecte pioner de formació d'excel·lència de la marca de joieria que fomenta l'artesania com a forma d'especialització professional per als joves, ha incorporat una nova escola a Espanya, amb la qual ja disposa d'un total de 10 escoles de joieria, i supera els 200 estudiants de diferents països del món.

En aquest moment de consolidació del projecte, ETJOA ha perfeccionat el programa en format digital i es prepara per fer el pas al model híbrid, en què es manté el format virtual i la presència d'estudiants als espais corporatius, incorpora estudiants als seus tallers locals, incloent-hi un nou format en què algunes botigues tenen el seu propi taller amb joiers que han cursat el programa. Tot això ha dotat de més globalitat el programa, fet que ha permès l'accés d'estudiants de països on l'Escola no hi té presència, alhora que consolida la seva tasca com a marca generadora d'ocupació.